Laat je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Een baan in de cybersecurity? Werk genoeg!

Cybersecurity heeft me altijd getrokken. Toch koos ik na de middelbare school voor de studie bedrijfskunde en werkte jarenlang bij een bank. De samenloop van mijn ontslag na een re-organisatie, Corona en de geboorte van mijn dochter bracht nieuwe kansen. Op dit punt in mijn leven koos ik bewust voor mijn interesses en kwaliteiten. Samen met het Achterhoeks talentenfonds onderzocht ik mijn mogelijkheden. Ik kon deelnemen aan Pathways, een oriëntatietraject in de IT. Daardoor weet ik beter wat ik wil: na de zomer begin ik aan een verkorte HBO-opleiding tot cybersecurity specialist.

Ik was bang dat ik de oudste deelnemer zou zijn, maar ik bleek de jongste van de hele groep.

Igor Rijkse

Volg je hart

“Met de wijsheid van nu had ik na de middelbare school een andere keuze gemaakt. Als ik mijn hart had gevolgd, was ik eerder in de cybersecurity terecht gekomen. In plaats daarvan koos ik voor de studie bedrijfskunde en rolde het bankwezen in. Bij de bank was het: eten of gegeten worden. Het draaide om verkoopcijfers en targets. Een cultuur die niet bij mij paste.

Samenloop

Ik heb altijd een sterk rechtvaardigheidsgevoel gehad. Dat kwam goed van pas bij mijn werk als analist tegen het financieren van terrorisme en witwaspraktijken bij de bank. Bij de zoveelste re-organisatie moest de afdeling waar ik werkte krimpen en besloten we niet verder met elkaar te gaan. Dit moment viel precies samen met de uitbraak van Corona en de geboorte van mijn dochter. Het was een punt in mijn leven waarop ik heel bewust voor een andere richting koos. Ik wilde mijn dochter meegeven: blijf dicht bij je interesses en talenten. Geld was voor mij geen drijfveer.

Toekomst

Na mijn ontslag hadden een aantal werkrichtingen mijn interesse, maar ik had nog geen vastomlijnd doel. Mijn schoonmoeder en vriendin wezen mij ieder afzonderlijk op de 1200 vouchers die het Achterhoeks talentenfonds uitgaf. Ik vulde het aanmeldformulier in en werd al snel gebeld door een dame van het fonds. Zij dacht in mogelijkheden in plaats van problemen en wist welke wegen te bewandelen om mij te begeleiden naar een duidelijk toekomstdoel. Zij wees me op het bestaan van Pathways, een IT-loopbaan oriëntatietraining van vier weken. Dat bleek een schot in de roos.

Wat is IT?

Van tevoren was ik bang dat ik bij Pathways de oudste zou zijn. Ik bleek de jongste, de oudste deelnemers was in de zestig. Ik was verrast door de hoeveelheid functies en mogelijkheden in de IT: ook zonder een computernerd te zijn kun je prima in de IT werken. Tijdens het Pathwaystraject werden diverse onderdelen van IT belicht door werkgevers, opleidingen en ervaringsdeskundigen. Ik vond het super interessant en leerzaam om zowel praktijk als theorie te onderzoeken.

Cybersecurity

Na het volgen van Pathways spreekt het leren coderen me het meest aan. Daarmee wil ik de ethical hacking kant op gaan. Ik heb me meteen ingeschreven voor de Cybersecurity bootcamp bij de Novi Hogeschool. Na de opleiding van zes maanden kan ik een baan zoeken bij een cybersecuritybedrijf. Samen met het Achterhoeks talentenfonds kijk ik nu welke certificaten ik eventueel nog naast de opleiding kan halen om mijn kans op werk te vergroten.

Baan in de Achterhoek

We hebben in de Achterhoek een grote maakindustrie, waarvoor cybersecurity enorm relevant is. Als die bedrijven door hacking plat liggen hebben we een probleem. Daarom verbaast het me dat alle grote cybersecuritybedrijven in de Randstad zitten. Nu thuiswerken door Corona de norm is geworden, ben ik niet langer plaatsgebonden waardoor een IT-baan in de Randstad ook tot de mogelijkheden behoort. Maar als ik de keuze heb tussen Randstad of Achterhoek weet ik het direct. Na de kans die mij is geboden door het Achterhoeks talentenfonds ben ik extra gemotiveerd om mijn nieuwe vaardigheden in te zetten in deze regio.”

Let op!

Een aanvraag mét bijbehorende documenten moeten uiterlijk 2 weken voor de start van de scholing ingediend zijn. De aanvraag kunnen wij na deze termijn niet meer verwerken.

Meer verhalen
Op je 59e overstappen naar de zorg? Doen!
Op je 59e overstappen naar de zorg? Doen! Lees verder
Van de ICT naar de Bouw
Van de ICT naar de Bouw Lees verder
Een baan in de techniek met alle kansen!
Een baan in de techniek met alle kansen! Lees verder