Laat je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Een baan in de techniek met alle kansen!

Corona zette een streep door één van de twee banen van Foppe Eekma: zijn werk als toetsenist in een band werd een verre stip aan de horizon. In de woonwinkel waar hij daarnaast werkte waren de doorgroeimogelijkheden beperkt. Foppe besloot een nieuwe weg in te slaan en is op dit moment halverwege zijn opleiding tot frezer en draaier bij Verder in techniek. Ook de baan is in the pocket: na het behalen van zijn diploma gaat hij direct aan de slag als CNC operator.

Je wilt niet stilstaan, maar in beweging blijven

Foppe Eekma

Muziek en Corona

“Ik combineerde mijn baan bij een grote woonwinkel met mijn werk als toetsenist van een grote coverband. Door Corona viel het inkomen dat ik met de muziek verdiende helemaal weg. De stilte die volgde gaf me de ruimte om te onderzoeken welke andere mogelijkheden ik had. Wat vond ik nou echt leuk en interessant om te doen? Ik geloof er wel in dat waar er op de ene plek een deur dicht gaat, er op een andere plek een deur open gaat.

Crossen

Ik was als klein jongetje al geboeid door auto’s, rally’s en Formule 1. De vacature van CNC operator bij Reiger suspension sprak me meteen aan. Het is een bedrijf waar gewerkt wordt aan de ontwikkeling en productie van schokbrekers voor cross- en motorsportbedrijven. Ik heb ze gebeld en kreeg de tip om bij Verder in techniek te gaan praten. Na een kennismaking bij Verder in techniek en een meeloopstage bij Reiger wist ik het zeker: dit is wat ik wil. Ik schreef een motivatiebrief aan het Achterhoeks talentenfonds waarin ik vertelde over mijn plannen. Zij waren enthousiast en wilden een deel van de scholingskosten op zich nemen. Dit was het laatste zetje dat ik nodig had om deze stap te zetten.

Met hoofd en handen

Dit is de eerste keer dat ik met plezier naar school ga. Ik sla zelfs ’s avonds nog wel eens een boek of laptop open. Ik herken deze gedrevenheid uit de muziek, wanneer ik urenlang aan een opname zat te schaven. Machines bedienen lijkt ergens op muziek programmeren. Ik ben nu op de helft van de opleiding en vind elke dag tot nu toe gaaf. Of het nou theorie is of praktijk: ik kan zoveel leren. Het instellen van de machines, het monteren van de gereedschappen. Je staat niet alleen maar achter een machine op knopjes te drukken. Het is de combinatie van werken met je handen en je hoofd erbij houden, die mij zo aanspreekt.

Techniek

Techniek wordt alleen maar belangrijker in de toekomst, dus mijn keuze voelt save. Ik denk ook dat de maakindustrie die zich nu naar het buitenland heeft verplaatst weer terugkomt naar Nederland. Het gaat om zulk precisiewerk dat de kleinste afwijking in een onderdeel al kan zorgen voor een haperend eindproduct. Dan tellen korte lijnen en een nauwe samenwerking zwaarder dan de goedkoopste productie.

Beweging

Ik ga mijn best doen om een héle goede CNC operator te worden. Daar staat zo’n 3 tot 5 jaar voor. Na mijn opleiding ga ik direct bij Reiger aan de slag, daar kijk ik enorm naar uit. Het is een bedrijf dat meedraait aan de top. Techniek ontwikkelt zich razendsnel dus volgens mij zit ik daar goed: ik houd ervan om in beweging te blijven.

Kansen

Ik vond mezelf al wel oud, om zo vlak voor mijn veertigste nog te switchen. Maar hier ontmoet ik mensen die veel ouder zijn en ook nog een nieuwe stap zetten. Daarom zeg ik nu: je bent nooit te oud om te leren. Je moet wel zelf een kans pakken. Vergeet die saaie CV’s en formele brieven: gewoon even bellen. Initiatief tonen. Dat werkt.”

Let op!

Een aanvraag mét bijbehorende documenten moeten uiterlijk 2 weken voor de start van de scholing ingediend zijn. De aanvraag kunnen wij na deze termijn niet meer verwerken.

Meer verhalen
Van de Zorg naar de Bewindvoering
Van de Zorg naar de Bewindvoering Lees verder
Van koerier met een sportachtergrond tot CNC operator
Van koerier met een sportachtergrond tot CNC operator Lees verder
Op je 59e overstappen naar de zorg? Doen!
Op je 59e overstappen naar de zorg? Doen! Lees verder